Impulsmini-marathon en dressuurvaardigheid

Geschiedenis

Met het verdwijnen van het paard als transportdier uit het dagelijkse verkeer werden er in de jaren vijftig en zestig verenigingen opgericht met als doel het aangespannen rijden te behouden voor de toekomst. In het begin ging het met name om het behoud van materieel (gerei, tuigen) en de kennis en kunde van het aangespannen rijden, maar in het verloop van tijd gingen meer en meer mensen ‘voor de hobby’ en later ook ‘voor de sport’ mennen. Sinds 1971 is de marathon een internationaal geaccepteerd paardensport- onderdeel.

Mini-marathon

Sinds 2017 organiseren wij een outdoor impulsmini-marathon. Dit is een uitgebreid vaardigheidsparcours met daarin 3 hindernissen verwerkt. Het parcours wordt tweemaal verreden, de gemiddelde tijd geldt voor het klassement. De 10 beste combinaties mogen aan het einde van de dag de Grande Finale rijden, waarbij de uiteindelijke winnaar wordt beslist.

Dressuur-vaardigheid wedstrijd

Sinds 2015 organiseert de Dag van het aangespannen Paard naast de mini-marathon  ook een officiële dressuurvaardigheid wedstrijd. Net als bij dressuurwedstrijden onder het zadel rij je bij het mennen een proef in de klasse B (Beginner), L (Licht), M (Midden), Z (Zwaar) of ZZ (dubbel zwaar). Bij de vaardigheidswedstrijden is er een parcours met plastic kegels. Op iedere kegel ligt een bal. De menner moet zijn span door dit parcours sturen, zonder de balletjes van de kegels af te rijden. Een goede test op gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner! Vaardigheidswedstrijden kunnen gereden worden in de klasse L (Licht), M (Midden) en Z (Zwaar).

Dressuur

Hierin wordt de scholing van het paard getest, het rijden in het algemeen (gangen, regelmaat, gehoorzaamheid), en de kunde van de rijder (hanteren van leidsels en zweep, juistheid van figuren). De dressuur in deze oefenmarathon mag in marathonkledij verreden worden.

Vaardigheid

De vaardigheidsproef is een test voor de gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner. Met plastic kegels worden genummerde poorten uitgezet. De menner moet zijn aanspanning in de goede volgorde door de poorten sturen. Op de kegels liggen ballen. Voor elke bal die van een kegel wordt gereden krijgt de menner strafpunten.

Links vindt u het inschrijfformulier. Daarnaast is het mogelijk om u voor beide wedstrijden (mini-marathon en dressuur-vaardigheid) in te schrijven via mijn KNHS. Voor verdere vragen over de marathon kunt u contact op nemen met Jan Koning ter Heege te bereiken via +31 6 10 36 17 57 of via dapmarathon@gmail.com of voor specifieke vragen over de marathon via dapmarathon@gmail.com

 

Copyright © 2018 Stichting Dag van het Aangespannen Paard