Marathon

Geschiedenis

Met het verdwijnen van het paard als transportdier uit het dagelijkse verkeer werden er in de jaren vijftig en zestig verenigingen opgericht met als doel het aangespannen rijden te behouden voor de toekomst. In het begin ging het met name om het behoud van materieel (gerei, tuigen) en de kennis en kunde van het aangespannen rijden, maar in het verloop van tijd gingen meer en meer mensen ‘voor de hobby’ en later ook ‘voor de sport’ mennen. Sinds 1971 is de marathon een internationaal geaccepteerd paardensport- onderdeel.

Verschillende onderdelen komen langs tijdens de mini-marathon:

Dressuur

Hierin wordt de scholing van het paard getest, het rijden in het algemeen (gangen, regelmaat, gehoorzaamheid), en de kunde van de rijder (hanteren van leidsels en zweep, juistheid van figuren). De dressuur in deze oefenmarathon mag in marathonkledij verreden worden.

Vaardigheid

De vaardigheidsproef is een test voor de gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner. Met plastic kegels worden genummerde poorten uitgezet. De menner moet zijn aanspanning in de goede volgorde door de poorten sturen. Op de kegels liggen ballen. Voor elke bal die van een kegel wordt gereden krijgt de menner strafpunten.

Marathon

Hierin wordt het uithoudings- en doorzettingsvermogen van de combinatie getest. De marathon bestaat dit jaar voor het eerst uit een mini-marathon zoals men hem kent van de indoor-marathon. Elk traject moet in een bepaalde tijd worden afgelegd. Het traject bestaat uit één grote vaardigheidshindernis die dan weer vier aparte hindernissen bevat die dus onderdeel uitmaken van de vaardigheid. Deze hindernissen moeten zo snel mogelijk worden genomen. Daarbij komt het vooral aan op snelheid en wendbaarheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner. De helper van de menner, de groom, staat achterop het rijtuig en houdt het rijtuig in evenwicht door zijn gewicht te verplaatsen. Tevens helpt hij de menner met het onthouden van de route in de hindernis. De hindernissen hebben natuurlijke en kunstmatige obstakels zoals bomen, heuvels, waterplassen en palen.

 

 

Het is dus zaak de hindernissen zo snel mogelijk te rijden. De hindernissen zijn zogenaamde strafzones; hoe langer in een strafzone hoe meer strafpunten.

Links kunt u zich inschrijven voor de marathon. Klik op inschrijven of klik met de rechtermuisknop en kies dan ‘Download bestand als’. Na het invullen moet u het bestand opnieuw opslaan en naar ons toe mailen.

Als u zich wilt inschrijven via iPhone/iPad, kunt u gratis Acrobat Reader downloaden zodat u de formulieren digitaal kunt invullen op uw iPhone/iPad.

Dressuur-vaardigheid wedstrijd

Sinds 2015 organiseert de Dag van het aangespannen Paard naast de impulsmarathon en dit jaar dus voor het eerst een mini-marathon ook een officiële dressuurvaardigheid wedstrijd. Net als bij dressuurwedstrijden onder het zadel rij je bij het mennen een proef in de klasse B (Beginner), L (Licht), M (Midden), Z (Zwaar) of ZZ (dubbel zwaar). Bij de vaardigheidswedstrijden is er een parcours met plastic kegels. Op iedere kegel ligt een bal. De menner moet zijn span door dit parcours sturen, zonder de balletjes van de kegels af te rijden. Een goede test op gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner! Vaardigheidswedstrijden kunnen gereden worden in de klasse L (Licht), M (Midden) en Z (Zwaar).

Links kunt u zich inschrijven voor de dressuurvaardigheid wedstrijd. Klik op inschrijven of klik met de rechtermuisknop en kies dan ‘Download bestand als’. Na het invullen moet u het bestand opnieuw opslaan en naar ons toe mailen.

Daarnaast is het voor beide wedstrijden mogelijk u in te schrijven via mijn KNHS. Voor verdere vragen over de marathon kunt u contact op nemen met Jan Koning ter Heege te bereiken via +31 6 10 36 17 57 of via dap@uu.nl of voor specifieke vragen over de marathon via dapmarathon@gmail.com

 

Copyright © 2017 Stichting Dag van het Aangespannen Paard